srijeda, 3. prosinca 2014.

U Splitu se pojavio "krokodil", droga od koje se raspada tijelo

Baš kao u scenama kultne serije “Breaking bad”, iz ilegalnih kućnih laboratorija, sintetičke droge i na splitsko tržište ulaze na velika vrata! Zahvaljujući Internetu i “smart shopovima”, lako su dostupne, a budući da im se sastavi svakodnevno mijenjaju, većinom su izvan nadzora.



Nabaviti ih se praktično može legalno, jer kada se neka supstanca zabrani, u kratkom roku pojavi se nova varijanta za koju još nije izdana zakonska zabrana.
– Ono što je legalno, ne može biti tako opasno, krilatica je većine mladih koji nisu svjesni koje se nuspojave i štete za zdravlje mogu pojaviti – upozorava epidemiologinja Branka Jurčević Zidar.
Vrlo popularna, ali i trenutno najopasnija droga na svijetu je “krokodil”, koji se, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, prije nekoliko mjeseci pojavila i na splitskom crnom tržištu. Već nakon prvog uzimanja uzrokuje užasne posljedice na organizam.
Opijat za siromašne nastao je u Rusiji kao pogubna zamjena za heroin. Dok se heroin može nabaviti po cijeni od 20 do 50 eura, ovaj dezomorfin proizvodi se od pilula za glavobolju na bazi kodeina, čija cijena iznosi dva eura po pakiranju, a pravi se u kućnoj varijanti.
Naziv nije slučajan jer ovisnicima koža postaje zelena kao kod reptila. U slučaju da se promaši vena, na koži se odmah pojavljuje gnojni čir i postaje sivkasta.
U kasnijim fazama otpada meso, vide se kosti, odnosno doslovno istrunu do smrti! Životni vijek ovisnika je od dvije do tri godine, a prvi ovisnici o “krokodilu” u Hrvatskoj su se pojavili u Osijeku u trećem mjesecu ove godine.
– Jedan od smart shopova u kojima se nabavljaju takve stvari postoji i u centru Splita. Dizajnerske droge vrlo su opasne, ne mogu se pratiti ni držati pod nadzorom jer su promjenjivog sastava. Samo u 2014. godini u Hrvatskoj je otkriveno 18 novih droga! Testovi koji bi prepoznavali nove opijate još uvijek ne postoje, stoga se teško može pomoći ovisnicima koji dospiju u bolnicu jer nitko ne zna o kojim je supstancama riječ. Vrlo opasna je i “euphoria”, posebno u kombinaciji s alkoholom jer dovodi do zastoja disanja i smrti. U ovoj godini od posljedica konzumiranja umrlo je 18 ljudi u Velikoj Britaniji i osam u Mađarskoj. Jedini efikasan način kako tome stati na kraj je prevencija – napominje Zidar.

Nema komentara:

Objavi komentar