subota, 6. prosinca 2014.

U Tuzlanskom kantonu obustavljeno izdavanje lijekova na recept

Nema liječenja bez para. Tako bi se u najkraćem mogla objasniti odluka Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona kojom se ljekarima privremeno oduzima pravo da pacijentima propisuju lijekove na recept. 


Odluku je potpisao predsjedniko Upravnog odbora ZZO TK Suad Bijedić, pozivajući se na Zakon u budžetima Federacije BiH, saznaje Bportal.ba. Njome je ZZO obustavio preuzimanje obaveze po osnovu lijekova na recept, onih koji su građani mogli dobiti besplatno ili uz mali iznos participacije.
-Privremeno staviti van snage ovlaštenja data ljekarima za propisivanje lijekova na recept. Obustaviti distribuciju recepata ugovornim zdravstvenim ustanovama, navodi se u odluci.

Građani Tuzlanskog kantona tako će, bez obzira imaju li ili ne zdravstveno osigranje, u narednom periodu plaćati svaki potrebni lijek. To će biti dodatni udar na ionako tanke porodične budžete, pogotovo za hronične bolesnike.
Ljekar iz jednog doma zdravlja je kazao kako još uvijek nije stigla zvanična obavijest o stupanju ove odluke na snagu, ali da se ona praktično već primjenjuje.
-Umjesto dosadašnjih 200 recepata za decembar sam dobio svega 20. Dakle, deset puta manje. Kada tih 20 recepata bude potrošeno, očito neće stizati novi, kaže on.
Ljekari su, dodaje, na ovakav način dovedeni u veoma nezavidan položaj.
-Imam 20 recepata i tridesetak hroničnih bolesnika koji troše po tri ili četiri lijeka. Kome da dam lijek na recept, a kome ne? Događa se da pacijentu propišem lijek a da ga on ne uzima i ne liječi se jer nema novca da ga kupi, kaže ovaj ljekar.

Nema komentara:

Objavi komentar