nedjelja, 30. studenoga 2014.

Do snažnih i zdravih kostiju uz pomoć samo jedne namirnice

Špinat ima brojne prednosti i izvrstan je izvor željeza i vitamina A, C i K. Zato ga čim prije uvedite u prehranu i što češće uživajte u njemu, pogotovo u zimskom razdoblju.


Zima je najbolje godišnje doba za uživanje u špinatu, a u prehranu ga možete uvesti na brojne načine. Možete ga kuhati na različite načine, već kako vam najviše paše, a možete ga dodati i kad kuhate tjesteninu ili juhu. Također možete dodati špinat tokom kuhanja drugih jela od povrća poput krompira ili bundeve. Dodajte špinat na svoj sendvič, zamotajte i uživajte u svojem dijelu zdrave hrane. 

Onih dana kad umorni dođete s posla i prelijeni ste za kuhanje, prepecite malo špinata na maslinovom ulju s češnjakom i začinite ga svježe mljevenim crnim paprom. Tako svježe napravljen pirjani špinat sjajno paše uz sendvič od sira, a zapamtite i da tako pripremljen špinat možete koristiti kao zdravi umak. 

Postoji poveći broj razloga zašto biste trebali špinat uključiti u vašu prehranu. Uz to što je izvrstan izvor željeza, špinat je bogat vitaminima K, A, C i folnom kiselinom, a dobar je izvor i mangana, magnezija i vitamina B2, te sadrži brojna vlakna koja će vam omogućiti dobru probavu. 

Vitamin A je nužan za rast svih tjelesnih tkiva, uključujući kožu i kosu, a špinat i ostalo zeleno lisnato povrće bogato je i vitaminom C koji je potreban za izgradnju i održavanje kolagena. Dakle, ako želite imati sjajnu, zdravu kožu i kosu, jedite redovito špinat. 

Na kraju, nemojmo zaboraviti da je špinat bogat vitaminom K, koji je bitan za održavanje jakih, zdravih kostiju. Nizak unos vitamina K povezan je s većim rizikom prijeloma kostiju. Dakle, pobrinite se da se špinat nađe u vašoj prehrani, kako ove zime ne biste završili u bolnici s prijelomima.

Nema komentara:

Objavi komentar